Get Adobe Flash player
Kategorie
Październik 2014
P W Ś C P S N
« wrz    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Kulinaria
System reklamy Test



Kuchnia japońska

219111_1281471540110_oKuchnia japońska, jest z reguły bardzo ostrą kuchnią, w której dominuje ryż, warzywa, i przyprawy oraz różnorodne ryby i owoce morza. Japończycy jedzą przy małych stolikach ryż i inne potrawy za pomocą dwóch pałeczek. Technika jedzenia pałeczkami jest bardzo trudna, i potrzeba trochę czasu, zanim opanujemy ta sztukę. Japonia jest pięknym, mocno zaludnionym krajem o wieloletnich tradycjach. Jedzenie jest bardzo zróżnicowane, mamy potrawy z ryb, zupy, dania grillowane, japońskie pikle, sałatki, popularne sushi (przyrządzane z surowych ryb) , dania gotowane, smażone, pieczone, jak również gotowane na parze, z drobiem i z owocami morza. W zależności od regionu Japonii możemy wyróżnić kuchnie podzieloną na dane terytoria. Mamy wiele grup i rodzajów dań, ale najbardziej powszechne są dania: yakimono, nikomono, gohanmono, namasumono, teppanyaki, agemono, i sushi. Mamy okazję spróbować kuchni japońskiej w Polsce, w restauracjach japońskich, gdzie kucharzem i właścicielem jest zazwyczaj Japończyk. Dzięki temu potrawy przyrządzane w Polsce są również tradycyjne, co w Japonii. Możemy również spróbować różnorodnych potraw, charakterystycznych dla wszystkich zamieszkałych terenów Japonii. Nie są to potrawy bardzo drogie, więc każdy może choć raz spróbować najbardziej popularnych i wyśmienitych dań japońskich, niedaleko miejsca zamieszkania. Składniki, jakie są potrzebne do przyrządzania dań japońskich możemy również kupić w sklepach lub marketach, a należą do nich m.in. sos sojowy, sushi, wasabi, i dango.

Dodaj komentarz